VWO-6 thema 1 Voeding
Vetten
De bouw van vetten (lipiden):
- vetten zijn opgebouwd uit een glycerolmolecuul en drie vetzuurmoleculen (triglyceriden).
- vetzuren bestaan meestal uit 18 C atomen, starten met een COOH groep en eindigen met een CH3 groep.
- Essentiële vetzuren moeten via voedsel binnenkomen, kunnen wij niet zelf maken.
- Niet essentiële vetzuren kunnen wij zelf maken in de lever.
- verzadigde vetzuren (vooral in dierlijke vetten): bevorderen de afzetting van cholesterol tegen de binnenwand van de bloedvaten.
- cholesterol wordt aangemaakt in de lever, een klein gedeelte via de voeding, kan oorzaak zijn van aderverkalking
- onverzadigde vetzuren (vooral in plantaardige vetten): breken het cholesterol in de bloedvatwanden weer af
- essentiele vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die je via voedsel moet binnen krijgen
- meervoudig onverzadigde vetzuren (vooral vis en plantaardige olieën)
Licentie: eigendomslicentie