Stop navigatie

Vetten

De bouw van vetten (lipiden):

  • vetten zijn opgebouwd uit een glycerolmolecuul en drie vetzuurmoleculen (triglyceriden).
    • vetzuren bestaan meestal uit 18 C atomen, starten met een COOH groep en eindigen met een CH3 groep.
    • Essentiële vetzuren moeten via voedsel binnenkomen, kunnen wij niet zelf maken.
    • Niet essentiële vetzuren kunnen wij zelf maken in de lever.
  • verzadigde vetzuren (vooral in dierlijke vetten): bevorderen de afzetting van cholesterol tegen de binnenwand van de bloedvaten.
    • cholesterol wordt aangemaakt in de lever, een klein gedeelte via de voeding, kan oorzaak zijn van aderverkalking
  • onverzadigde vetzuren (vooral in plantaardige vetten): breken het cholesterol in de bloedvatwanden weer af
    • essentiele vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die je via voedsel moet binnen krijgen
  • meervoudig onverzadigde vetzuren (vooral vis en plantaardige olieën)

          Licentie: eigendomslicentie

          Made with eXeLearning (Nieuw venster)