Stop navigatie

Spoore elementen

Spoorelementen:

  • moeten in geringe hoeveelheden in het voedsel aanwezig zijn
  • spoorelementen zijn vaak bestanddeel van enzymen of hormonen
  • teveel levert al snel toxische waarden op met grote effecten

Verschillende spoorelementen;

  • ijzer (Fe2+/Fe3+); vaak als co-factor voor enzymen, kan oxidator en reductor zijn, zorgt voor O2 verplaatsing door rode bloedcellen,
    • opslag van ijzer in het lichaam (vooral in de lever; ferritine), absorptie is afhankelijk van voeding, hepsidine (hormoon gemaakt door lever) reguleert
    • bij een tekort ontstaat anemie (bloedarmoede)
    • bij een overschot ontstaat hemochromatose
  • zink (Zn2+); komt in alle cellen voor maar vooral bot en spier, als co-enzym en als transcriptiefactor, absorptie door dunne darm, er is een cyclus van zink van dunne darm naar pancreas (enteropancreatic cycle)
  • jood (I); onderdeel van thyroxine hormoon, reguleert lichaamstemperatuur/metabolisme/groei/aanmaak bloedcellen/zenuwstelsel/spierwerking, samenhang met ijzer
  • selenium (Se); is een anti-oxidant en co-enzym
  • koper (Cu2+); is een co-enzym, reageert sterk met zuurstof, samenhang met zink en ijzer
  • mangaan (Mn); metabolische processen, botweefsel, co-factor voor enzymen, omzetting van pyruvaat naar acetyl Co-A
  • fluoride (F); vooral in tanden
  • chroom (Cr); metabolisme van koolhydraten en vetten
  • molybdeen (Mo); co-enzym

Phyto-chemicals afgegeven bij het eten van planten.

Licentie: eigendomslicentie

Made with eXeLearning (Nieuw venster)