Stop navigatie

Twaalfvingerige darm

In de twaalfvingerige darm (duodenum) wordt een groot aantal verteringsenzymen toegvoegd.

  • sluiten / openen van maagportier wordt gereguleerd
    • zure voedselbrij komt in twaalfvingerige darm, waardoor pH daalt
    • kringspier van maagportier trekt samen en sluit daardoor
    • bij de aanwezigheid van vet en eiwit wordt de peristaltiek vertraagd, waardoor betere vertering kan plaatsvinden.
    • zure voedselbrij prikkelt twaalfvingerige darm tot aanmaak van de hormonen secretine en cholecystokinine (aangemaakt door epitheelcellen duodenum)
      • Secretine;
        • stimuleert aanmaak gal door lever
        • stimuleert aanmaak Natriumwaterstofcarbonaat door alvleesklier
        • HCO3- neutraliseert HCl uit maag
        • pH twaalfvingerige darm wordt licht basisch (8 à 9)
        • kringspier van maagportier ontspant waardoor er weer voedselbrij in de twaalfvingerige darm komt
      • Cholecystokinine;
        • stimuleert galblaas tot afgifte gal door samentrekken galblaas
        • stimuleert alvleesklier tot afgifte van verteringsenzymen (pro-enzym trypsinogeen, peptidasen, amylase, lipase, DNA-ase en RNA-ase)
          • pro-enzym trypsinogeen wordt o.i.v. enterokinase (aangemaakt door cellen in het duodenum) geactiveerd tot trypsine
            • trypsine remt de aanmaak van trypsinogeen
          • trypsine splitst polypeptiden tot kortere polypeptiden
            • trypsine zorgt voor omzetting pro-peptidase in peptidase
            • trypsine zorgt voor omzetting chymotrypsinogeen tot chymotrypsine
          • chymotrypsine splitst bij specifieke aminozuren
          • peptidase splitst polypeptiden in dipeptiden en losse aminozuren
          • amylase splitst zetmeel tot maltose
          • lipase splitst triglyceriden tot glycerol en vetzuren, hierdoor daalt de pH weer naar rond de 7,0
          • DNA-ase en RNA-ase splitst DNA en RNA moleculenin nucleotiden
  • Meeste enzymen hebben een pH optimum van rond de 8.

Made with eXeLearning (Nieuw venster)