Havo-5 thema 3 Voeding
Dunne darm
In de dunne darm wordt de vertering verder uitgevoerd.
- is ongeveer 6 meter lang en als volgt opgebouwd;
- darmplooien
- darmvlokken (villi)
- microvilli
- voedselbrij komt binnen met een pH van rond 7.0
- darmsap bevat enzymen (optimum rond de 7,0) die de vertering van eiwitten en koolhydraten voltooien
- maltase, afbraak van maltose in glucose
- sacharase, afbraak van sacharose in glucose en fructose
- lactase, afbraak van lactose in glucose en galactose
- peptidase, afbraak van tri / dipeptiden in losse aminozuren
- De bacteriën van de darmflora produceren vitamines, o.a. vitamine K
- De afgebroken voedingsstoffen worden hier opgenomen in de bloedbaan
- koolhydraten
- monosachariden naar bloedvat
- disachariden afbraak in epitheelcel en naar bloedvat
- monosachariden naar bloedvat
- eiwitten
- aminozuren naar bloedvat
- polypeptiden afbraak in epitheelcel en naar bloedvat
- aminozuren naar bloedvat
- vetten
- glycerol en losse vetzuren naar bloedvat
- glycerol en losse vetzuren in mycel naar epitheelcel, opbouw triglyceriden, vervoer in chylomicron / micele en naar lymfe
- olie naar lymfe
- glycerol en losse vetzuren naar bloedvat
- vitaminen
- oplosbaar in water naar bloedvat
- oplosbaar in vet naar lymfe
- mineralen, spoore elementen en water naar bloedvat
- koolhydraten