Stop navigatie

Dunne darm

In de dunne darm wordt de vertering verder uitgevoerd.

  • is ongeveer 6 meter lang en als volgt opgebouwd;
    • darmplooien
    • darmvlokken (villi)
    • microvilli
  • voedselbrij komt binnen met een pH van rond 7.0
  • darmsap bevat enzymen (optimum rond de 7,0) die de vertering van eiwitten en koolhydraten voltooien
    • maltase, afbraak van maltose in glucose
    • sacharase, afbraak van sacharose in glucose en fructose
    • lactase, afbraak van lactose in glucose en galactose
    • peptidase, afbraak van tri / dipeptiden in losse aminozuren
  • De bacteriën van de darmflora produceren vitamines, o.a. vitamine K
  • De afgebroken voedingsstoffen worden hier opgenomen in de bloedbaan
    • koolhydraten
      • monosachariden naar bloedvat
      • disachariden afbraak in epitheelcel en naar bloedvat
    • eiwitten
      • aminozuren naar bloedvat
      • polypeptiden afbraak in epitheelcel en naar bloedvat
    • vetten
      • glycerol en losse vetzuren naar bloedvat
      • glycerol en losse vetzuren in mycel naar epitheelcel, opbouw triglyceriden, vervoer in chylomicron / micele en naar lymfe
      • olie naar lymfe
    • vitaminen
      • oplosbaar in water naar bloedvat
      • oplosbaar in vet naar lymfe
    • mineralen, spoore elementen en water naar bloedvat

Made with eXeLearning (Nieuw venster)