VWO3 thema 1 verbranding en ademhaling
Koudbloedig
Sommige dieren houden hun lichaamstemperatuur altijd even hoog (constant). Deze dieren noem je warmbloedig. Andere dieren hebben een wisselende lichaamstemperatuur. Bij deze dieren is de temperatuur van het lichaam ongeveer gelijk aan de temperatuur van de omgeving. Zij worden koudbloedig genoemd.
- De verbranding in cellen is afhankelijk van de temperatuur. Hoe hoger de lichaamstemperatuur is, hoe meer verbranding er plaatsvindt.
- Als de temperatuur van de omgeving laag is, is bij koudbloedige dieren de lichaamstemperatuur ook laag. Er vindt dan weinig verbranding plaats in hun lichaam.
- Als er weinig verbranding is, komt er ook weinig energie beschikbaar. Bij koud weer zijn koudbloedige dieren dan ook niet erg actief.
- Veel koudbloedige dieren houden in de winter een winterslaap. Schildpadden bijvoorbeeld graven zich in op een beschutte plek en houden daar hun winterslaap. Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur van de dieren en vertraagt hun stofwisseling. Daardoor hebben ze maar heel weinig energie en zuurstof nodig. Sommige reptielen brengen hun hele winterslaap door zonder adem te halen.