Stop navigatie

Bloedgroepen

De ontdekking van de bloedgroepen:

Aan het begin van de twintigste eeuw besteedden veel bloedonderzoekers aandacht aan het feit dat rode bloedcellen van sommige mensen bleken te klonteren tijdens contact met het serum van anderen. Karl Landsteiner was de eerste die het principe van deze klontering (agglutinatie) doorzag. In het begin van 1900 publiceerde hij zijn studies over bloedgroepen. Toch werd het bepalen van bloedgroepen hierna nog geen alledaagse gewoonte. Landsteiner's studies, in Wenen uitgevoerd, kregen zelfs in de Duitstalige wetenschappelijke wereld weinig aandacht. Bovendien was niet overtuigend bewezen dat de agglutinatie die in de reageerbuis werd waargenomen ook voor de kliniek zou gelden. Karl Landsteiner (1868-1943) onderzocht in 1900 de reacties tussen de rode bloedcellen en de sera van 22 gezonde medewerkers van zijn Weense instituut. Hij vond dat sera van sommige medewerkers de rode bloedcellen van anderen deed samenklonteren en kon drie typen bloed onderscheiden: A, B en C (C werd later 0). De medische gemeenschap heeft het belangrijke, basale onderzoek van Landsteiner pas later erkend, nadat hij aanvankelijk naar Nederland en, na de oorlog, naar de Verenigde Staten was verhuisd. Eind jaren twintig en begin jaren dertig werd hij algemeen als de vader en onbetwiste autoriteit van de bloedgroepserologie beschouwd. In 1930 heeft hij voor zijn ontdekking de Nobelprijs gekregen.

De bloedgroepen:

Op de celmembranen van de rode bloedcellen komen antigenen voor die kunnen leiden tot afweerreacties. Op grond hiervan kunnen we de bloedgroep bepalen. Het belangrijkste systeem wat hiervoor bestaat is het ABO-systeem. Hierbij onderscheidt men de bloedgroepen: A, B, AB en 0.

In onderstaande kolom staat welke antigenen bij welke bloedgroep betrokken zijn.

Als rode bloedcellen met antigen a in aanraking komen met antistof a dan klonteren de bloedcellen aan elkaar. Dit is een groot probleem voor als je bloedtransfusies wilt uitvoeren. Je moet dus goed weten welke bloedgroep de donor en ontvanger hebben.

Naast de AB0- en resusbloedgroepsystemen bestaat er nog een groot aantal andere bloedgroepsystemen, onder andere:

  • MNS-systeem
  • P-systeem
  • Lutheran-systeem
  • Kell-systeem
  • Lewis-systeem
  • Duffy-systeem
  • Kidd-systeem
  • Diego-systeem

Licentie: eigendomslicentie

Made with eXeLearning (Nieuw venster)