Bloemrijke weiden, een rijke Noordzee, een groene woonwijk… Het begrip ‘biodiversiteit’ staat steeds meer in de belangstelling. Je hoort het veel in discussies over bijvoorbeeld klimaat, stikstof en woningbouw.
Maar wat betekent het eigenlijk? Waarom is biodiversiteit belangrijk en hoe kunnen we daarnaar handelen? Aan Wageningen University & Research doen we daar onderzoek naar, vaak met andere partijen. Zo dragen we bij aan toepassingen voor onder meer landbouw en natuurbescherming, maar ook voor klimaatadaptatie, duurzame economische groei en gezondheid. Dat doen we vanuit allerlei invalshoeken, van plantkunde, microbiologie en dierecologie tot economie en sociale wetenschappen.
Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit is kortweg de verscheidenheid aan leven – van een slootwaterdruppel tot een compleet bos, een oceaan of zelfs de aarde als geheel. Biodiversiteit omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen, maar ook de enorme genetische variatie binnen die soorten en de variatie aan ecosystemen waarvan ze deel uitmaken, van weiland tot wetland, van rivier tot estuarium en van bos tot woonwijk. Het gaat dus lang niet alleen over bloemen, bomen, koralen en aaibare beesten. Het begrip omvat het totaalpakket aan levende organismen en systemen – en de interacties daartussen. Genoeg te onderzoeken dus, voor wetenschappers die de biodiversiteit willen beschrijven, begrijpen en beschermen.